Informatie over stoma

Definitie van stoma

Een stoma is een afwijking van de natuurlijke weg. Tijdens een chirurgische ingreep wordt de natuurlijke uitgang omgeleid naar het buikoppervlak om ontlasting of urine af te voeren. Die worden dan opgevangen in een speciaal zakje.

3 types van stoma:

  • Colostoma: De dikke darm wordt verbonden met de buikwand om de ontlasting af te voeren.
  • Ileostoma: De kronkeldarm wordt verbonden met de buikwand. De ontlasting is veel vloeibaarder.
  • Urostoma: De urineleiders worden verbonden met de buikwand.

Stoma bij volwassenen

De belangrijkste oorzaken van stoma's bij volwassenen zijn chronische ontstekingsziektes, kanker, trauma's en vaatziekten. Deze stoma's kunnen tijdelijk of blijvend zijn.

Stoma bij pasgeborenen

De belangrijkste oorzaken van stoma's bij pasgeborenen zijn aangeboren afwijkingen of de ziekte van Hirschprung. Bij oudere kinderen kunnen stoma's te wijten zijn aan een chronische ontstekingsziekte of een trauma.

In tegenstelling tot bij volwassenen zijn stoma's bij kinderen vaker van tijdelijke aard.

Aanpassing

Na deze ingreep heeft de patiënt de afscheiding van zijn ontlasting en/of urine niet langer onder controle. De stoma is niet continent omdat die geen sluitspier meer heeft. Het gevoel "te moeten gaan" verdwijnt dus. Daarom heeft de patiënt een opvangzakje nodig. De patiënt heeft het psychologisch vaak moeilijk om dit te aanvaarden. Hij moet leren leven met zijn stoma.

Daarom staan professionele ondernemingen zoals Alphac & MédiPhar altijd klaar voor de patiënten en hun omgeving om hen heel discreet te helpen de juiste producten te vinden en alle problemen op te lossen waarmee ze in hun dagelijks leven geconfronteerd kunnen worden.